ANAF a publicat Normele de venit pentru 2015!

ANAF a publicat pe pagina sa de internet normele de venit pe 2015, pentru toate judetele tarii. Persoanele fizice care obtin venituri independente si care au optat pentru un sistem de impunere pe baza norma de venit isi calculeaza impozitul pe venit datorat in baza acestor sume fixe, la care se aplica cota unica de 16% ( indiferent de nivelul real al veniturilor realizate.)

Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directiile finantelor publice teritoriale, in functie de specificul activitatii si de zona in care se desfasoara activitatea, cu conditia ca acea activitate sa se regaseasca in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri comerciale. (Nomenclatorul a fost aprobat prin Ordinul MFP nr. 2875/2011). Conform Codului Fiscal norma de venit NU poate fi  mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12 (  din 1 ianuarie salariul minim este de 975 de lei, urmand ca de la 1 iulie acesta sa creasca la 1.050 de lei) 

Conditiile ce trebuie indeplinite pentru impunerea veniturilor pe baza normelor de venit.

  • contribuabilul trebuie sa fie autorizat pentru desfasurarea activitatii respective ca PFA, intreprindere individuala (II) sau intreprindere familiala (IF)  (conform prevederilor OUG nr. 44/2008)
  • activitatea trebuie sa fie cuprinsa in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit.
  •  optiunea pentru impunerea veniturilor pe baza normelor de venit este exprimata  prin bifarea casutei corespunzatoare in formularul 220 „Declaratie privind venitul estimat/norma de venit” 

Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze doar partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu au obligatii privind evidenta contabila.

Contribuabilii pot trece de la norma de venit la sistemul real!  Contribuabilii care au realizat in anul anterior venituri din activitati independente si au fost impusi pe baza de norma de venit pot sa modifice sistemul de impunere si sa devina platitori de impozit in sistem real, completand formularul 220Declaratia privind venitul estimat/norma de venit cu informatii referitoare la determinarea venitului net anual in sistem real. Termenul limita de depunere la Fisc a acestei declaratii este de 31 ianuarie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 15 zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

Impozitul pe venit se plateste in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Astfel, in 2015 platile trimestriale vor trebui efectuate pana la urmatoarele termene:

  • trimestrul I: 25 martie;
  • trimestrul al II-lea: 25 iunie;
  • trimestrul al III-lea: 25 septembrie;
  • trimestrul al IV-lea: 21 decembrie.

Normele anuale de venit valabile in 2015  au fost publicate de Fisc pe pagina sa de internet, fiind disponibile in functie de judet accesand linkul .

 

 

sursa: avocatnet.ro

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on Pinterest
Tagged with:
Posted in Informare, Legislativ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*Warning: include(images/settings.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/fiscalco/public_html/wp-content/themes/responsive/footer.php on line 127

Warning: include(): Failed opening 'images/settings.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/fiscalco/public_html/wp-content/themes/responsive/footer.php on line 127