Prevederea 2%! Ghid procedura si importanta redirectionarii celor 2%!

Prevederea 2% este un mecanism de transparenta fiscala prin intermediul caruia contribuabilii persoane fizice pot sa directioneze pana la 2% din impozitul lor pe venit catre o organizatie neguvernamentala (asociatie sau fundatie).

Codul Fiscal pune la dispozitia contribuabililor mecanismul de redirectionare a 2% din impozitul pe venit datorat pentru anul 2014, catre o entitate non profit. Conform Ministerului Finantelor Publice, modalitatea de implementare a prevederii este similara, contribuabilul trebuind sa completeze formularul 230 (pentru venituri provenite din salarii) sau 200 (pentru venituri din alte surse) si sa le depuna la administratia financiara de care apartin pana la data de 26 mai.

Formularul este optional si poate fi completat de orice persoana fizica care obtine venituri din salarii si asimilate acestora. Rezultatul este virarea, in contul organizatiei dvs. nonprofit sau unitate de cult, a unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual platit pentru salariul persoanei respective.

Suma care este achitata NU reprezinta o sponsorizare sau o donatie, ci este o parte a bugetului de stat care este directionata de catre fiecare cetatean in parte catre sectorul neguvernamental.

Cum se doneaza 2% din impozitul pe venit?

  1. Alegeti un domeniu si o organizatie catre care vreti sa directionati 2% din impozitul dumneavoastra
  2. Aflati datele de contact ale organizatiei:( numele organizatiei, codul de identificare fiscala (codul fiscal), contul organizatiei in format IBAN)
  3. Completati datele pe declaratia in functie de sursa dumneavoastra de venit:
  • Declaratia 230 (punctele A si B). Daca atunci nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit, aceasta va fi calculata de catre organele fiscale. ( casuta poate fi lasata necompletata) !Potrivit instructiunilor de completare a formularului 230, contribuabilii care isi exprima aceasta optiune pot solicita directionarea a 2% din impozitul pe venit catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult.) Documentului se depune in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
  • Declaratia 200, daca aveti venituri din alte surse (cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor, etc). Toate datele trebuie completate cu atentie, inclusiv datele nume, cod fiscal si cont bancar.

Contribuabilii care isi exprima aceasta optiune pot solicita directionarea a 2% din impozit catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult.

Noi am decis sa sustinem proiectul Nepoti de Craciun al asociatiei Magic People

Declaratia se depune, impreuna cu anexele completate, daca este cazul, in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. De asemenea, declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin utilizarea serviciului de depunere declaratii on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro. Transmiterea on-line se va face de la adresa www.e-guvernare.ro, daca contribuabilul dispune de un certificat digital calificat

Important! Ambele formulare se completeaza in doua exemplare. Copia se pastreaza de catre contribuabil iar originalul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania.

De ce e bine sa folositi aceasta prevedere?

  • Puteti ajuta oameni in nevoie directionand 2% catre o organizatie care lucreaza pentru ei!
  • Puteti sa va asigurati ca acesti bani raman in comunitatea dvs.( directionandu-i care o organizatie locala) si puteti astefel rezolva una din problemele comunitatii dvs
  • Contribuiti la eficientizarea cheltuirii banului public ( care, de fapt, este al dvs.)
  • Redirectionarea este gratuita, adica nu duce la nici o cheltuiala suplimentara pentru persoana care completeaza formularul respectiv.

Ce implicatii are 2% pentru angajatori?

Prevederea 2%  NU are implicatii directe pentru angajator! Aceasta prevedere NU reprezinta o povara birocratica pentru sectorul de afaceri.

Prevederea 2% este importanta pentru angajatori?

DA! Prevederea 2% poate contribui la un climat fiscal mai transparent, la pastrarea fondurilor de la contribuabili pe plan local si la rezolvarea unor probleme sociale locale. Contribuie astfel la un climat social si economic mai bun pe plan local, ceea ce are un efect pozitiv asupra angajatilor unei firme si deci asupra productivitatii lor.Firmele care isi incurajeaza angajatii sa directioneze 2% din impozitul lor este sunt firme responsabile social, demonstrand ca nu le este indiferent ce se petrece in jurul lor.

Puteti descarca formularul 200 si formularul 230 de pe site-ul ANAF.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on Pinterest
Posted in Uncategorized

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*Warning: include(images/settings.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/fiscalco/public_html/wp-content/themes/responsive/footer.php on line 127

Warning: include(): Failed opening 'images/settings.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/fiscalco/public_html/wp-content/themes/responsive/footer.php on line 127